2016. ápr. 29.

Bitten (A Falka) 3. évad összegzés


A történet:
Miután sikeresen legyőzték a korcsok és egy bosszúszomjas boszorkány támadásait, a falka életét egy ideig semmi nem zavarja. Mégsem élhetnek sokáig nyugalomban, hiszen újabb ellenség tűnik fel a színen az orosz falka alfája személyében. Roman személyes vendettája miatt a Danvers falka ellenségévé válik, és szent célul tűzi ki, hogy megszerezze a Danvers falka területeit. Közben Elena múltja lelepleződik és megtudja, hogy nem is azok a szülei, akiket ő annak hitt, miközben kiderül, hogy sokkal több szálon kötődik a vérfarkasok világához és a falkák harcához, mint azt korábban hitte volna. (Forrás: saját leírás)

Írtam már korábban arról mennyire megszerettem a sorozatot, és hogy nagy szerencsétlenségemre éppen az utolsó évad közepén kezdtem el, így hamar befejeztem és nem élvezhettem sokáig a remek történetet. Az egyetlen pozitívum, hogy így nem kellett minden héten várnom az új részt, és aztán hónapokat két évad között, mert egyben ledarálhattam majdnem az egész sorozatot, ami végül is jó, hiszen nem bírtam volna a várakozást. Nagyon szerettem az első két évadot, az elsőt picit jobban, így érdeklődve vártam mi lesz a harmadik és egyben utolsó évadban.

Nem tudom, hogy a készítők előre tudták-e vagy sem, hogy ez lesz a lezárás, mindenesetre szép ívet írtak a harmadik évad történetének, mellyel tökéletes sorozatlezárást kreáltak. Persze ha akarnák, akkor tudnák még folytatni biztosan, de a lezárás van annyira jó, hogy a sorozat fináléjaként megállja a helyét. Így nem maradt bennem hiányérzet, hisz rendes lezárást kapott a sorozat, amit aztán mindenki tovább gondolhat magának. A harmadik évad az első kettő után ismét más téma köré épült. Most nem a korcsokkal, és nem is boszorkányokkal kellett felvenni a harcot, hanem az orosz falkával és annak vezetőjével.

A harmadik évad eleje kicsit talán lassabban indult be, mert kellett az a kis felvezetés ahhoz, hogy aztán összekapcsolódjanak a szálak és összeérjenek a motivációk, és megérthessük, mi miért történik. Eddig az volt a legnagyobb problémám, hogy nem magyarázták meg nekünk, hogy miért Elena az egyetlen női vérfarkas. Úgy voltam vele, hogy ha erre nem kapunk magyarázatot, akkor francba az egésszel, mert utálom, ha valamit nem magyaráznak meg normálisan egy sorozatban, hisz akkor értelmetlen az egész. Nem kellett volna aggódnom, mert megkaptam a magyarázatot a dologra. És tudjátok mit? Tökéletes magyarázatot kaptam, ami teljesen logikus és hihető, így már ebbe sem tudok belekötni.


Ebben az évadban sem kell a Danvers falkának tétlenkednie, hiszen több fenyegetéssel is fel kell venniük a harcot. Néhány második évados esemény hatásait kell elsőnek lerendezni, aztán Jeremy újonnan támadt kemény és ellentmondást nem tűrő vezetési stílusát is meg kell szokniuk. Ha ez nem lenne elég, előkerül Elena igazi családja, akikről még a lány sem tudott, és így az orosz alfa személyes bosszújának célkeresztjében találják hirtelen magukat. Kicsit talán erőltetett volt Roman túlzott bosszúvágya még 30 év után is, és nem hiszem el, hogy a bosszú miatt képes volt az alfaságát és az életét is kockára tenni, de hát a régi sérelmek nem gyógyulnak könnyen, és neki se sikerült túllépnie a múlton. Sajnos ez okozta a vesztét, bár nem mintha nagy kár lett volna érte, mikor már majdnem 10 rész után is azon nyavalygott, hogy ő márpedig addig nem nyugszik, amíg bosszút nem áll.

Az évad legfontosabb eleme mindenképp Elena múltjának lelepleződése. Megtudjuk, hogy Elena igazi apja vérfarkas, aki még mindig életben van, és aki most talált rá rég elveszett lányára. Így Elena keresésére indul, hogy elmondja neki az igazságot a múltjáról, és hogy ki is ő és honnan származik valójában. Elena igazi rokonsági kapcsolatai is elég bonyolulttá váltak, amit nem akarok lelőni, mindenesetre hibába derült ki, hogy még az orosz falkához is rokonság fűzi, ez sem segített sokat a lány helyzetén, sőt inkább csak rontott rajta. Sem Romant, sem a fiát, Konstantint nem hozta különösebben lázba, hogy Elena végül is a rokonuknak tekinthető.

Elena igazi szüleinek lelepleződése egyúttal magyarázattal szolgált arra is, hogy miért élte túl az átváltozását, és mint már mondtam, tökéletesen érthető a magyarázat, amibe nem lehet belekötni. És mi a helyzet Elena igazi családjával? Meg kell mondjam, engem egyik se nyűgözött le, és valahogy sejtettem, hogy nem maradnak sokáig velünk, mert inkább csak motivációként lettek belerakva, hogy legyen valami oka annak, hogy a Danvers és az orosz falka egymásnak ugrik. Még az apját, Szását bírtam is valamennyire, talán ő volt a legszimpatikusabb, de a két féltestvére, Katja és Alexei nem hagyott bennem maradandó nyomokat.


A fő történetszál mellett kaptunk néhány melléktörténetszálat is. Elena és Clay most nem romantikázott annyit, mint az előző évadokban, de azért kaptunk néhány szexjelenetet és néhány romantikus pillanatot is, de mivel most mással voltak elfoglalva, így érthető, hogy nem állhattak le folyton az érzéseikről diskurálni. Jeremy kemény vezetői énjét szedte elő, és több vitatható döntése miatt már a társai se értettek egyet vele a végére. Aztán ráeszmél, hogy talán eljárt felette az idő, és úgy dönt, hogy fiatal vezetőre van szükségük, így Elena-t nevezi ki új alfának. Nem mintha erre ne lehetett volna számítani, hisz a lányon kívül a többiek nem igazán alkalmasak alfának, ők inkább engedelmes katona típusok, nem vezetők. Jó lett volna többet látni Elena-t alfaként, de az általa meghozott, mindent megváltoztató döntés miatt ugyebár, erre már nem nagyon lett volna lehetőség akkor sem, ha folytatódik a sorozat.

Nem tudom mit gondoljak a sorozat lezárásáról és arról, amit Elena tett. Valamilyen szinten érthető, hogy miért úgy cselekedett és tényleg értettem én, hogy mi lett volna vele a célja. Mégis úgy gondolom, hogy kissé naivan állt a dologhoz, mert szerintem ezzel nem hogy megoldotta a helyzetet, hanem inkább csak rontott rajta. Mondjuk ezt sajnos már nem fogjuk megtudni, mindenkinek a saját képzeletére bízzák a készítők, hogy szerintünk mi fog eztán történni, és én úgy vagyok vele, hogy ezzel semmit sem oldottak meg. Hanem inkább csak még jobban bonyolítottak a dolgokon. De ez csak az én véleményem.


Külön tetszett még az évadban, hogy a két korábbi nagy ellenség, Marsten és Cain beleolvadtak a falkába, és hogy hasznos tagjai lettek a csapatnak. És ahogy a végén bebizonyították hűségüket elsőnek Jeremy, majd Elena irányába, azt öröm volt látni. Végre ők is kaptak egy kis karakter mélységet és láttuk a fejlődésüket és azt, hogy igenis a korcsok is tudnak falkában élni, ha esélyt adnak nekik. A "vörös szemű" pszichopata vérfarkas szintén érdekes volt és tetszett a párhuzam, amit közte és Clay között húztak. Az egyetlen nagy negatívum az évadban Rachel és a gyereke. Nem is értem minek kellettek ide, totál feleslegesek voltak, nyugodtan ki lehetett volna őket hagyni.

Összességében tetszett a harmadik évad a Rachel történetszál unalmasság ellenére is, és úgy vélem remek kis lezárást kapott a sorozat. Tetszett a karakterek fejlődése, Elena múltjának és vérfarkas voltának magyarázata, és a falkák közötti harc. Mégis, kicsit talán gyengébb lett, mint az első kettő évad, és ezt figyelembe kell vennem az értékeléskor. Ha egy izgalmas és összetett természetfeletti vagy épp konkrét vérfarkasos sorozatot kerestek, akkor a Bitten a nektek való. Bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek, mert higgyétek el, nem fogtok csalódni!
Értékelés: 10/7

Előzetes:

3 megjegyzés:

  1. Elena összességében jó vezetője lehetett volna a falkának, bár számomra voltak jellem hibái, mint mindenkinek. Felettébb sok vér tapadt a kezéhez társaiéhoz képest is. Rendszerint ő ölte meg a főgonosz karaktereket. Ami pl. nem tetszett pl. az első évadban Olsson korábbi ígérete ellenére is megölte, továbbá a 2. évad elején egy férfit ölt meg brutális kegyetlenséggel, mikor az azt állította, hogy ő fejezte le Philipet. Ez Claynak is sok volt. Persze sok karaktert azért kellett kiiktatnia, mert különben ők iktatják ki. Hazudni is jól tudott, mert Malcolm halálát kicsit más verzióban adta elő az oroszoknak, mint ahogy az volt.

    VálaszTörlés
  2. Szia, Könyvben csak az első jelent meg magyarul. Azt lehet tudni, hogy a sorozat 3 évada mennyire követi a könyvek sztoriját és hány könyvet ölel fel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ha jól tudom az első évad nagyjából követi az első könyv történetét, de utána szerintem már eléggé eltávolodtak a könyvektől. Amúgy szerintem a sorozat sokkal izgalmasabb, mint a könyv, tehát mindenképp ajánlom neked. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...