2014. jan. 3.

SHERLOCK: 3x01 - The Empty Hearse (Az üres halottaskocsi)


A nálunk méltatlanul kevesek által ismert remek BBC sorozat, a Sherlock 2014 január elsején tért vissza a képernyőkre, méghozzá egy remek és minden várakozást felülmúló évadbevezető epizóddal. Én csak tavaly fedeztem fel magamnak a sorozatot, így a régi nagy rajongókkal ellentétben nekem "csak" egy évet kellett várnom a folytatásra. Hosszú volt az idő, de megérte várni. Aki esetleg még nem ismerné ezt a remek angol sorozatot, az mindenképp pótolja be, mert el sem tudja képzelni miről maradt le idáig. Nem nehéz kitalálni, hogy ez egy a mesterdetektívről, Sherlock Holmesról, szóló a modern korba átültetett sorozat, korábban már írtam róla egy ajánlót. Minden évad három másfél órás részből áll, vagyis nevezhetjük három kisfilmnek is. Tulajdonképpen egy minisorozatról beszélünk.


A harmadik évad első része iszonyatosan jó lett és ennek több oka is van. Még mindig ott a remek humor, ami a széria sajátja, szerintem a legfőbb vonzereje a két főszereplő és az őket alakító két színész mellett, másrészt megkaptuk a választ a kérdésre, ami mindenkit foglalkoztatott: hogyan tudta Sherlock megjátszani a halálát. Ezer teóriát alkottak meg a rajongók, és az első részben kaptunk is hármat. Az első kettő inkább csak vicces felvezetés, míg a harmadik az igazi. Persze a készítők meghagyják nekünk a lehetőséget, hogy lehet Sherlock mégse mondott igazat Andersonnak, hiszen a férfi megkérdőjelezi őt. Így mindenki elkönyvelheti magában amit kiötlött a saját fejében, ha az neki jobban tetszik. Én személy szerint nem vagyok csalódott a magyarázattal, szerintem hihető és reális, nem vártam ennél nagyobb durranást. Így nem is csalódtam.


Természetesen van nyomozási szál, de ez még a szokásosnál is kisebb szerepet kap, mert az idei szezon első részének nem ez volt a lényege. Hanem Sherlock visszatérése, erre hogyan reagálnak a többiek és persze, hogy Sherlock hogyan tudja majd Johnt megbékíteni a hazugság után. Sherlock két év után tér vissza Londonba, mert egy terroristatámadás fenyegeti a várost, így szükség van a segítségére. Közben John élete sem állt meg annak ellenére, hogy nagyon megsínylette legjobb barátja állítólagos halálát, megismerkedett Mary Morstannal, akit feleségül kér és pont ekkor robban be Sherlock ismét az életébe. Több kedvenc jelenetem is van, nagyon imádtam az első két verziót Sherlock túlélésére, a további kis apró poénokat, meg persze Sherlock és John nagy találkozását az étteremben.

Nagyon hamar elröppent ez a másfél óra és még így is elég kevésnek tartom. Nekem most nem hiányzott a nyomozási szál, sokkal jobb lett, hogy inkább Sherlock visszatérése és John megbékítése lett a fő cselekményszál. Néhány zene elsőre fura volt, de aztán megszoktam őket. Mycroftot, Mrs. Hudsont, Molly-t és Lestrade-t még mindig kedvelem, és ez a lezüllött és Sherlock rajongóvá avanzsált Anderson pedig mókás volt. Remélem mostantól leszáll Sherlockról és nem áskálódik tovább ellene. Az új karakterünkről, Mary-ről nem igazán tudok még mit mondani. Olyan semleges, nem váltott ki belőlem semmilyen érzelmet. Ennyi idő alatt nem lehetett megkedvelni, de meg se utáltam. Tényleg olyan semmilyen se volt.
Persze ebben az évadban sem maradhatunk fő ellenség nélkül. Még mindig gyászolom Moriarty-t, de hát ő már biztos nem tér vissza, így tovább kell lépni. A rész végén kis utalás van az új ellenségre, nem lehet szinte semmit se megtudni róla, gondolom ez még várat magára.

A lényeg, hogy nekem nagyon tetszett a harmadik évad első része, Moffat és Gattis ismét jól összerakták, nem lesz itt gond, a sorozat tartja az eddig megszokott kiemelkedő színvonalat. És igen, jól sejtitek, a harmadik évad mind a három részéről külön fogok írni. A második rész most 5.-n lesz este. Alig várom:)
Értékelés: 10/10

3x01 előzetes:















3x02 előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...