2013. máj. 19.

The vampire diaries (Vámpírnaplók) 4. évad összegzés



Mikor a 4. évad körülbelül a felénél járt már írtam egy bejegyzést arról, hogy számomra az általam nézett sorozatok között a Vámpírnaplók volt az ide év legnagyobb csalódása. Akkor még abban bizakodtam, hogy jó, talán a 4. évad gyengén kezdett, de majd a második felében történik valami csoda, aminek köszönhetően újra izgalmas, érdekes és szerethető lesz a történet és a karakterek (nagy többsége), de ez sajnos elmaradt, így a 4. évad ugyanolyan borzalmasan és unalmasan fejeződött be, mint ahogy elkezdődött. Én egyszerűen nem értem mi történt a Vámpírnaplókkal, mikor az első két évad, és egy kis jóindulattal a harmadik évad alatt is az egyik legjobb sorozatnak minősült az utóbbi évek sorozatos kínálatából. Nem tudom mi történt a készítőkkel, hogy miért csesztek el ennyire mindent és mindenkit, de az teljesen biztos, hogy a sorozat már nem a régi és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy lassan, de biztosan egyre inkább veszti el a közönségét. Nem jósolok neki még 1 max 2 évadot és vége lesz. (Bár szerény véleményem szerint jobb lett volna már a harmadik évad körül befejezni, de mindegy.)


Mindenesetre gondoltam írok a 4. évadról egy rövidke összegzést, mert valahol ki kell adnom magamból a bánatom azzal kapcsolatban, hogy miért kellett ezt a jó sorozatot ennyire elrontani. A 4. évad úgy borzalmas ahogy van, a főszereplő hármas egyre unalmasabb, őszintén szólva engem már ők érdekelnek a legkevésbé ebben az egészben. Amennyire vártam az évad elején Elena vámpírságának bemutatását, annyira untam később pár rész múlva, hisz az elején csak nyavalygott, hogy ő nem bír normális vámpír lenni, aztán meg jött a Damon-höz való kötődés dolog, ami csak irritált, végül meg mikor kikapcsolta az érzéseit egy önző, és ütnivaló ribanc lett belőle, egyik énjét se tudtam elviselni, és ekkor jöttem rá, hogy inkább kérem vissza a normális, kedves Elena-t, még ha semmi izgalmas sincs nincs benne, legalább nem idegesít minden egyes mozzanata. Stefan és Damon se a régiek már az biztos, mindketten elpuhultak Elena mellett, nyávogó hősszerelmesekként loholnak a lány után, aki még mindig nem képes köztük dönteni. Jó, most a végén Damon-t választotta, de fogadjunk, hogy ez se tart sokáig, annak fényében, hogy a 3. évad végén meg Stefan mellett döntött. Nagyon unom hármójukat, már nem is miattuk nézem a sorozatot.
És az a szomorú az egészben, hogy mikor Elena nincs velük, akkor Stefan és Damon teljesen elviselhetőek, mikor a testvéri kapcsolatukat "ápolják" vagy épp ketten csinálnak valamit a lány nélkül, akkor még mindig látom bennük az eredeti Stefan-t és Damon-t, akiket annyira szerettem az elején. Tehát Elena mindent és mindenkit elront maga körül.


Szóval, Elena-t nem csípem, viszont Katherine még mindig nagy kedvencem, annak ellenére, hogy volt az évad közepén az a kis Elijah és Katherine baromság, amit máig nem vagyok képes feldolgozni (próbálom is elfelejteni, nem tudom ezt hogy képzelte Julie Plec), és habár nagyon Katherine-el se tudnak már mit kezdeni, mégis mikor felbukkan a színen máris visz egy kis színt ebbe az amúgy már egyre unalmasabb sorozatba. Habár teljesen nyilvánvaló volt, hogy végül ő lesz újra ember, mégis kíváncsi vagyok mit kezdenek majd a halandó Katherine-el az 5. évadban. (Már nem azért de megjegyezném, hogy oké, nagy dráma, hogy Katherine torkán nyomták le a gyógyírt végül, de ugye az mindenki számára világos, hogy mivel Katherine szereti a hatalmat és azt, hogy senki se tudja megölni, így biztosan újra vámpír akar lenni, és mivel gondolom ezernyi vámpír barátja van, így ugyanilyen könnyen újra vámpírrá tud változni, mint ahogy halandó lett belőle!!! Vagyis fogadjunk hogy pár rész múlva ugyanott leszünk, mintha mi sem történt volna.)

A gyógyírrel, Silas-sal, a túlvilági falak lebomlásával és az egész 4. évad fő koncepciójával kapcsolatban meg csak annyit mondanék, hogy lehet én vagyok gyengeelméjű, de még mindig nem értem pontosan ezt a Silas, túlvilági falak lebomlása és gyógyír összefüggést.... vagy lehet nem is én vagyok ennyire értetlen, hanem mondjuk nem magyarázták el nekünk rendesen? Vagy épp úgy baromság az egész, ahogy van? És az pedig megint csak egy hülyeség, hogy egy újabb hasonmás dolgot behoztak. Most komolyan Stefan Silas hasonmása? Miért pont Stefan-é, miért nem valaki másé? Ja, mert amúgy egyébként Stefan-nal nem tudtak volna semmi értelmeset kavarni ezután? Ezt inkább hagyjuk is.... nem érdemes ezen felidegesítenem magam.


És hogy miért nézem még mindig a sorozatot, amikor egyre rosszabb? Egyrészt mert Katherine nagy kedvencem, másrészt imádom az Ősöket. Nem tudom mi lesz a Vámpírnaplókkal, ha elkezdődik az Originals spin-off sorozat és Klaus, Elijah és Rebekah tényleg átmennek oda, mert valljuk be az Ősök hiánya miatt szerintem még inkább fog a Vámpírnaplók veszíteni a népszerűségéből. (Arról most nem kívánok szót ejteni, hogy az Originals pilot epizódja mennyire borzalmas volt.) Nagyon szeretem a Klaus és Caroline párost, és mivel Klaus átmegy a saját sorozatába, így gondolom ennek is vége, még eggyel kevesebb jó dolog tűnik el a Vámpírnaplókból. És azt meg ezek után mondanom se kell, hogy én inkább nézném Klaus-t és Caroline-t együtt, mint Caroline-t és Tyler-t. És ha Rebekah is átmegy a bátyjaival az Originals-ba, akkor Rebekah és Matt párost se látom többé, pedig ők is még csak most kezdenek kibontakozni, vagyis a következő évadra kb. semmi nem marad ami érdekelne ebben a sorozatban.
Klaus, Rebekah és Elijah elmennek, csak Katherine marad, aki még valamennyire érdekel. De legalább annyi jó volt a negyedik évadban, hogy Bonnie végre meghalt, ennek kifejezetten örülök, mert a kis boszit már régóta csak unalmas töltelékkarakternek éreztem, aki csak azért volt még benne a sorozatban, hogy egy kis hókusz-pókusszal minden gondot megoldjon, mikor már máshogy nem képesek rá.

Hogy maradok-e az 5. évadra? Még nem tudom. Erőteljesen hezitálok mi legyen a Vámpírnaplók sorsa az én esetemben. Az a baj, hogy nagy kedvencem volt a sorozat, és egyszerűen nincs szívem elkaszálni, még mindig reménykedek és bízom abban, hogy változik a helyzet és újra javul a színvonal, hogy az 5. évadra kitalálnak valami érdekeset, amitől megint a kedvenc sorozatommá válik. Nem tudom mi lesz, vagyis az új évad első pár részébe mindenképp belenézek, a kíváncsiságom miatt úgyse tudnék mást tenni, aztán meg.... majd meglátjuk.
A negyedik évadra adott pontozásom: 10/5 (Egy pont az Ősök miatt, egy Klaus és Caroline párosért, egy Rebekah és Matt párosért, egy Bonnie haláláért és egy Katherine miatt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...