2012. okt. 8.

Becca Fitzpatrick: Csitt, csitt (Csitt, csitt 1.)


Sok rosszat hallottam erről a könyvről, így gondoltam nekem is el kellene olvasnom, hogy megtudjam mi ebben olyan rossz… persze nem egy tökéletes könyv (melyik könyv lehet tökéletes, kérdem én, ha akarunk, mindenben találhatunk hibát) de azért nem is olyan rossz… nekem tetszett és mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egy nekifutásra elolvastam.

A történet:
„EGY SZENT ESKÜ. EGY BUKOTT ANGYAL. EGY TILTOTT SZERELEM. A romantika nem szerepelt Nora Grey tervei között. Az iskolában egy sráchoz sem vonzódott különösebben, akármennyire is próbálta erőltetni legjobb barátnője, Vee. Aztán feltűnt Folt. Simulékony mosolyával és tekintetével, amivel mintha a lány veséjébe látna, Folt legjobb belátása ellenére is vonzza Norát. Azonban néhány rémisztő találkozás után Nora már nem tudja, kiben bízzon. Úgy tűnik, Folt mindenhol ott van, ahol ő is, és többet tud róla, mint a legközelebbi barátai. Nora nem tudja eldönteni, hogy a fiú karjaiba kellene-e omlania vagy inkább menekülni és elrejtőzni előle. És mikor megpróbál válaszokat találni, egy olyan igazságot fedez fel, ami sokkal nyugtalanítóbb, mint amit Folt közelsége okoz. Végül egy ősi csata közepén találja magát, halhatatlanok és bukottak között és mikor arra kerül a sor, hogy ki mellé álljon, a rossz választás Nora életébe kerül.”

A történet ismét tipikus sablon, egy átlagos és egyszerű lány találkozik egy rejtélyes idegennel (most komolyan melyik YA könyv nem így kezdődik manapság) aki egyből felkelti az érdeklődését.  Mondjuk nem csoda, hisz Folt eléggé furcsa srác és hogy is mondjam… „érdekes” a stílusa… nekem nagyon bejön… imádom a magabiztos, tolakodó, kissé pimasz pasikat, akiket nehéz levakarni… aki kitartó… (persze nem pszichopata módon, hanem aranyosan).
A főszereplőnk ismét egy tipikus női karakter, „kicsit” túlságosan idegesítő, de talán ez a receptje a mai sikeres YA könyveknek. Egy átlagos női főszereplő, egy rejtélyes jóképű idegen és a legjobb barát (hát nem majdnem mindig ez az alapfelállás?! Szerencsére itt most nem áll fenn ez a szerelmi háromszög és ez máris plusz pont!!!) Nem azt mondom, hogy nagy baj van Nora-val, néha persze furán reagál le egyes dolgokat, meg értelmetlenül gondolkozik, meg ilyenek… nem egy nagy karakter, semmi érdekes nincs benne…
Nekem a könyvben igazából csak Folt tetszett (de ő nagyon!!!), a többi karakter vagy semleges (mint Nora, vagy a folyton csacsogó és megint annyira tipikus barátnője Vee) vagy pedig a többi mellékszereplő… akik szintén nem tettek bennem mély benyomást.

Ezzel szemben az alapmitológia nagyon el lett találva, bukott angyalok és nephelimek, nagyon szeretem az ilyen témát… csak az a gondom volt vele, hogy nem fejtették ki eléggé az egészet, talán majd a folytatásban megkapom, ami hiányzott ezzel kapcsolatban… (Mert igen, ez is egy trilógia első része).
Egy valami okozott még egy kis csalódást, ami a mitológiával áll kapcsolatban, az egész „főgonosz” szál, ami nem is igazi fő gonosz, hanem csak ebben az első részben a titokzatos álruhás idegen, aki folyton Nora-ra támad, és meg akarja ölni… én úgy tudtam, hogy Ő az! Túl feltűnő volt az a bizonyos személy! Tudtam, hogy valami nem stimmel vele.

Összességében nekem tetszett az első könyv, nem értem miért kapott olyan sok negatív kritikát, persze nem tökéletes, de szerintem megállja a helyét a mai YA könyvek között. (Meg végre ebben nem vámpírok vannak, ez is plusz pont!). A lényeg, hogy mindenképp szeretném majd olvasni a folytatást… kíváncsi vagyok mi lesz eztán Nora és Folt sorsa.

UI: Ja és ha valaki meg tudja nekem magyarázni a címet, annak nagyon megköszönném… ez a „Csitt, csitt” mire utalna? Mi köze az angyalokhoz vagy bármihez a könyvben? Lehet, csak én nem vágom… lehet, hogy én vagyok ilyen értetlen, épp ezért megköszönném, ha valaki megmagyarázná.
UI2.: És a borító szerintem csodaszép, bár kár, hogy lelövi az egész könyv nagy rejtélyét... ki az a hülye aki ha ránéz a borítóra és nem vágja le egyből, hogy angyalokról fog szólni a történet?!
A könyvről:
5/4

12 megjegyzés:

  1. Én csak egy dolgot jegyeznék meg: Folt? Ilyen lüke nevet még nem hallottam. O.o

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez csak a beceneve... az igazi neve nem derült ki... :) Amúgy szerintem angolul még bénább (Patch)

      Törlés
    2. Hát amilyen "lüke" neve van, olyannyira erős karakter. Személyiségileg nem, de az erős jellemét tudnám Karen Marie Moning Barronséhez hasonlítani.Ugyan olyan rafinált :D Talán ebben egyeznek.

      Törlés
  2. ez nem trilógia! 4 része van: Csitt csitt, Crescendo, Silence, Finale

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Tudom, de mikor még az első könyvet olvastam, akkor úgy tudtam. Azóta már végeztem a 2. és a 3. résszel is, csak a negyedik hiányzik.

      Törlés
  3. Tud valaki válaszolni arra, hogy Folt mért lett bukott angyal? Sehogy sem jut eszembe, olyan rég olvastam .....:D Koszi :)

    VálaszTörlés
  4. Ugy lett bukott angyal hogy régen angyal volt de megszegett egy szabalyt es levetették az angyalok kozul

    VálaszTörlés
  5. Azért,mert volt egy bizonyos beszélgetésük,és Nora aggódott valamin..nem emlékszem pontosan min,és a Folt mondta neki,hogy:
    -Csit csitt,angyalom,ne aggódj.
    Igazából ennyi szerepe van még a Crescendo-ban is.Most fogok nekiállni a Silence-nek.

    VálaszTörlés
  6. Folt szerelmes volt egy lányba régen és hozzá ment le "udvarolni" ez asszem egy szabályszegés szval mikor visszament az égbe letépétk a szárnyait..

    VálaszTörlés
  7. Folt "igazi"neve a 2.részben kiderül

    VálaszTörlés
  8. Folt neve angolul (Patch) de nekem igy sokkal jobban tetszik hogy leforditottak...Tetszik hogy belevitte ezt a kis humort az irono, es nem egy sablonos Tom meg miegymas gagyi nevet kaptunk...Folt igazi neve
    SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER


    Jev asszem...de nagyon ritkan hivjak igy a konyvekben

    VálaszTörlés
  9. Majd a harmadik reszben fog Jev-kent szerepelni. De eredetileg az a neve es azert lett Folt, mert sok verekedesbe kerult es ezaltal sokszor ossze kellet volna "foltozni" ha nem gyogyulna csodaszeruen.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...